Beryll

Hardhet: 71/4-73/4 (kan variere litt)
Kjemisk formel: Be3Al2(SiO3)6 (kan variere litt)
Varietetsnavn: SMARAGD og AQUAMARIN (de mest kjente)

SMARAGD - Månedsten for MAI

Smaragd er den mest kostbare av beryllene. Flesteparten av de flotteste smaragdene, både når det gjelder størrelse og farge, kommer fra Colombia. Ekte smaragder finnes så å si aldri uten inneslutninger som dessverre gjør stenene sprø og vanskelig å fatte. De slipes derfor med avkuttede hjørner for å unngå sårbare punkter (smaragdslip) eller som cabochon. For å forbedre fargen, skjule sprekker og gjøre dem mer stabile, blir smaragdene svært ofte behandlet med olje og må derfor aldri renses i ultra-lyd. Navnet smaragd kommer fra det greske ordet "smaragdos" som betyr grønn sten. Fra gammelt av var smaragd viet kjærlighetsgudinnen Venus. Den skulle beskytte ekteskapet og alle veifarende og var symbol på udødelighet og evig troskap.

AQUAMARIN - Månedsten for MARS

I det l9. århundre var den sjøgrønne fargen mest ettertraktet, men idag kommer stener med ren blå farge høyest i pris. Aquamariner er som regel klare, uten mange inneslutninger. Den skal som andre beryller bevare kjærligheten og inspirere til gjensidig troskap. Navnet Aquamarin kommer fra Latin "aqua" som betyr vann, og fra "mare" som betyr sjø. Den er havfruenes skatt og derfor lykkesten for sjøfarende. Den skal gjøre eieren sterk, sikre godt syn og lege øyensykdommer. De fleste aquamariner kommer fra Brazil, China, India, Madagascar, Mozambique, Russland, og U.S.A.

Den grønne smaragden og den blå aquamarinen er de varietetene av mineralet beryll vi kjenner best, men i beryll-gruppen finnes også mange andre vakre og mer sjeldne fargevarianter. Her er noen:

HELIDOR Beige, gyllne, gule og grønngule varianter.

MORGANITE - Månedsten for OKTOBER

Fargene kan variere fra rødorange til rødlilla og pastell rosa. Navnet stammer fra J.P. Morgan (Morganite) men blir mer og mer kjent som "Rosa Smaragd". Morganite er en meget sjelden sten. Mye sjeldnere enn grønn smaragd som egentlig ikke er så sjelden. For ikke å snakke om diamant som ikke er sjelden i det hele tatt. Nesten alle, uansett inntekt, eier jo en diamant eller flere.Ekte Morganite (Rosa Smaragd) blir stadig dyrere. Det er forventet at de beste stenene i nær fremtid vil kunne selge for $30.000 pr karat.

GYLDEN OG RØD BERYLL

Navnet på de gyldne og røde variantene.

GOSHENITE

Fargeløse varianter. Første gang funnet i Goshen i Massachusetts. Derav navnet. 

I eldre tid ble nesten all fargeløs beryll benyttet til luper og linser i briller, og ordet brille kommer nettopp fra ordet beryll eller beryllos på gresk.