Krysoberyll

Hardhet: 81/2
Kjemisk formel: Beryllium aluminium oxide, BeAl2O4
Varietetsnavn: ALEXANDRITT og CYMOPHANE (KATTØYE)

Krysoberyll må ikke forveksles med beryll. Krysoberyll forekommer både som transparent, semitransparent og noen ganger opalaktig med flere farger.
Det er et sjeldent, mineral som består av krystallisert beryllium alluminat. Navnet kommer fra de greske ordene for gyllen og krystall. Chrysos og beullos.

Det både hardt og meget holdbart, som regel rent, uten for mange inneslutninger og meget velegnet til bruk i smykker. Fargene kan varierere fra grønnaktig til gyllen brun, som er den mest ettertraktede.

ALEXANDRITT - Månedsten for JUNI

Mineralogen Adolf Erik Nordenskiöld ga stenen navnet "alexandritt" til ære for den russiske Tsar Alexander II fordi den første alexandritten ble funnet i Russland på hans fødselsdag. Nærmere bestemt i et område for smaragdgruver i Uralfjellene i 1831. Siden denne stenen kommer fra Russland er det også et interessant sammentreff at landets nasjonale farger er nettopp rød og grønn.Noen av de fineste stenene blir fortsatt funnet i Ural fjellene og det er også de som har størst historisk verdi. Det er funnet stener som etter sliping er over 30 karat. Andre funnsteder er Sri Lanka, Brasil, Zimbabwe og Madagaskar.

Alexandritt er en meget sjelden og kostbar sten som skifter farge fra blek gul til blek gulgrønn eller gulbrun i dagslys. Alexandritter fra Uralfjellene i Russland er grønne i dagslys og rubinrøde i lampelys (alexandritt effekt). Andre stener kan være gulaktige og rosa i dagslys og bringebærrøde i lampelys.Den ideelle fargeforandringen er fra smaragdgrønn til purpurrød men denne er meget sjelden. På grunn av at stenen er så sjelden og har envnen til å forandre farge så er ideelle alexandritter blandt verdens dyreste edelstener.Ekstra fine eksemplarer på 3 - 5 karat kan komme opp i over kr 300.000.- Uansett størrelse så er dette en sjelden sten. En ring med stor purpurrød sten som skifter farge er derfor mest sannsynlig en syntetisk krysoberyll eller syntetisk korund med fargeskift.Om du vil vite mer om KRYSOBERYLL og ALEXANDRITT (hva er forskjellen osv.) kan du lese mer: http://www.ajsgems.com/Chrysoberyl.htm

KATTØYE - Dagsten for TORSDAG

…slipes alltid som cabochon for å få frem denne stenens spesielle optiske effekt: en nesten hvit, silkeaktig linje med en karakteristisk blåktig opalesens på tvers av stenen som kaller chatoyance eller kattøye-effekt. Andre stener kan også vise denne effekten - f.eks turmalin, kvarts og beryll, men kun krysoberyll kattøye betegnes som bare "kattøye". Stenen blir mye brukt i herresmykker.Fargen kan variere fra blek gul til honning og brungul. Noen stener er nesten eplegrønne. De mest verdifulle og sjeldne er de honningbrune og de som tydelig viser to farger med en skyggeefekt. Såkalt melk og honning effekt. D.v.s. Når et skarpt lys rettes mot stenen så vil den ene siden av øyet være melkehvit mens den andre siden forblir brungul. Når man snur på stenen så bytter fargene side.Styrken på øyet er også med på å bestemme prisen pr karat. De mest verdifulle eksemplarene av kattøye hittil er funnet på Sri Lanka og i Brasil. Den skal kunne helbrede astma og øyesykdommer og forøvrig sikre eieren god søvn og fortrenge alle vonde drømmer.