Perler

Månedsten for juni

Hardhet: 31/2-4

Perlen er ett av de første smykkematerialene menneskene kjente til. Den er symbol på renhet, skjønnhet og troskap, har siden antikken vært tilegnet kjærlighetens gudinner - grekernes Afrodite og romernes Venus.En ekte perle dannes i en musling helt uten menneskelig inngripen. Muslingen utskiller perlemor som i tynne konsentriske lag dekker et inntrengende fremmedlegeme (skallbit, sandkorn, parasitt el.lign.) for å beskytte bløtdelen av dyret. Lagene blir liggende som taksten på hverandre. Derfor vil perlen kjennes ru ut når du drar overflaten over tennene.Det er bare naturlig dannede perler vi kan kalle perler. De perlene som selges idag er kulturperler - perler som er dyrket eller kultivert. Vi skiller mellom saltvann kulturperler og ferskvann kulturperler avhengig av hvor muslingen lever.

En kulturperle dannes ved at en rund kjerne laget av skall fra store ferskvannsmuslinger blir podet inn i muslingen. Deretter tar naturen over og prosessen blir som for ekte perler: muslingen dekker kulen med perlemorlag for å beskytte seg. Av l00 innpodninger vil ca halvparten være mislykkede fordi muslingen greier å støte ut kjernen. 5 vil gi perle av god kvalitet, ca 25 av middels, og 20 av mindre god eller dårlig kvalitet. En Akoya kulturperle som har ligget i muslingen 3 - 4 år kan ha fått et ca 0,5 mm tykt perlemorlag og - avhengig av størrelsen på den innpodete kulen - fått en diameter på ca 8 - 9 mm.

SOUTH SEA (lyse) / TAHITI (mørke)
Disse kulturperlene blir meget større enn de andre, opp til 20 mm både fordi muslingene er større og fordi høyere temperaturer i de havområdene de lever i gjør veksten kraftigere.

FERSKVANNS
Kulturperler dyrkes hovedsaklig i Kina. De blir stadig rundere og større og kan snart konkurrere med saltvanns kulturperler i kvalitet. 

Ved vurdering av perler er størrelsen viktig. Glans, overflatens renhet og jevnhet har også stor betydning når det gjelder pris. Fargen er mer avhengig av den enkelte smak.

Imiterte perler finnes i forskjellige varianter. De avsløres ved at de er glatte når man lar dem gli mot tennene. Ekte perler og kulturperler vil virker ru.