Korund

Hardhet: 9
Kjemisk formel: Al2O3, Aluminum Oxide
Varietetsnavn: RUBIN og SAFIR

Dette er et bilde av mitt siste arbeid hos Lars Harsheim. Armring med rubiner og diamanter.

Korund kan være fargeløs, rød, rosa, blå, svart, brun, orange, gul, grønn, indigo, lilla m.m. Rød korund og de fleste rosa varianter blir kallt rubin, blå korund blir kallt safir. De andre fargene blir også kallt safir men da med navnet på fargen forran ordet safir. F.eks. gul safir, grønn safir osv.

Fargeløse stener er de reneste og blir kallt hvite. De er ganske sjeldne men desverre ikke så mye verdt fordi de har mindre glans enn de med farge. Fargen er et tegn på urenheter og hos korund er det, i motsetning til hos de fleste andre edelstener, urenheten som er ønsket og gir verdi.

Orange safirer blir noen ganger kallt PADPARADSCHA som er fargen på lotusblomster fra Sri Lanka. Navnet blir desverre ikke brukt så ofte nå til dags og det er synd fordi det er et slikt vakkert ord.

RUBIN - Månedsten for JULI
Rubin har vært kalt dronningen blant edelstenene. Fargen ble assosiert med blod og flamme, og ble derfor symbol på seier, godhet og kjærlighet.Det er sjelden å finne rubiner større enn 3 carat uten inneslutninger.De mest verdifulle kommer fra Myanmar (Burma) hvor den optimale fargen blir beskrevet som dueblod rød.Thailand er idag det viktigste funnstedet for rubiner, men stenene herfra har en dypere og mer fiolett til brunaktig tone.Stener fra Sri Lanka er derimot lyse, nærmest bringebærrøde.Det finnes også rubiner i Norge, men de er ofte opake og mørke.Syntetiske rubiner ble første gang produsert i l885.

SAFIR - Månedsten for SEPTEMBER

SAFIR, uten fargebenevnelse forrann, er blå korund.Ordet safir stammer fra Romerrikets lapis lazuli - sapphiros. Romerne kallte grønn safir for smaragd, blå safir hyasint og lilla safir ametyst.De gamle persere trodde at jorden hvilte på en safir og at himmelen reflekterte fargen fra denne. Fra himmelen kom regn, vind og tordenvær og den blå fargen ble tillagt guddommelig makt og betraktet som hellig. Den ble symbol på meditasjon, skulle kunne gi ro, fred og visdom til bæreren og var talisman for reisende.Safir er i naturen mer vanlig enn rubin både i antall og størrelse. De mest kostbare safirene kommer fra Kashmir i India. Farge blir betegnet som kornblomst blå, men også safirer fra Myanmar er berømt for sin intense farge. I Sri Lanka er det funnet store, vakre stener, men fargen kan ofte være lys og med ujevne fargesoner slik at krystallen kan se delvis fargeløs ut f.eks sett fra siden. Stener fra Thailand og Australia derimot, er mørke. Andre steder er Africa (Madagascar, Kenya og Tanzania), Burma, Cambodia og Montana i USA. Andre varianter av korund er gul safir, grønn safir, hvit safir og ikke minst rosa safir.Både rubin og safir kan ha rutil inneslutninger som kan gi stjerne effekt når stenen blir slipt som cabochon.Det er blitt produsert syntetiske safirer i store mengder helt fra 18. århundre.