Jade

Hardhet: 61/2 -7
Fellesnavn for JADEITT og NEFRITT

Det var først i l863 man oppdaget at jade i virkeligheten var to ulike mineraler, nemlig JADEITT og NEFRITT. De to mineralene har mye felles; utseende, fiberstruktur og nesten samme hårdhet, egenskaper som har gjort dem velegnet til både våpen, smykker og andre bruksgjenstander.
Jade skal kunne forebygge og helbrede urinveis- og nyre-plager, og også beskytte gravide og lette deres forløsning.

JADEITT
…er mest kostbar, særlig den gjennomsiktige smaragdgrønne som kalles imperial jade. Vanligvis er jadeitt lys grønn - gjennomskinnelig til ugjennomsiktig, men finnes også i en rekke farger:
* Lilla
* Hvit
* Rosa
* Brun
* Sort
* Orange
* Gul
Det viktigste funnstedet for jadeitt er Burma.

NEFRITT
...er langt mer vanlig enn jadeitt. Den varierer i farge fra mørk grønn til kremfarget. Fargen kan være jevn eller ligge i bånd eller spetter. Nefritt er som regel ugjennomsiktig og kan ofte ha sorte metalliske inneslutninger. Ved polering får den en fin, blank overflate, men den har ikke så høy glans som jadeitt.

FORBEDRENDE BEHANDLING
Jade kan forBEDRES (noen ganger kalles det "stabilisert"). De tre viktigste metoder, noen ganger referert til som ABC Treatment System:

Type A jadeite har ikke vært behandlet på noen måte bortsett fra overflate voksing. Denne typen jadeite, karat for karat, er den dyreste sten i verden, enda mer enn diamant.)

Type B behandling innebærer å behandle et lovende, men svakt farget stykke jadeite med kjemiske blekemidler og/ eller syrer og impregnere det med en klar polymer harpiks. Dette resulterer i en betydelig forbedring av åpenhet og fargen på materialet. Foreløpig er infrarød spektroskopi den eneste test for påvisning av polymer i jadeite.

Type C jade har blitt kunstig farget. Den røde fargen på Red jade kan være forbedret med varme. Effektene er noe ukontrollerbare og kan resultere i en kjedelig brun farge. I alle fall er gjennomskinneligheten vanligvis tapt.

Type A behandling er den eneste forbedringen som er akseptabel for profesjonelle samlere.